אדם עובד שמחפש עבודה נתון לא אחת ללחצים בגלל שאלות משפטיות. השאלה המרכזית במצבים כאלה היא, כמובן, האם מותר לחפש עבודה אחרת בזמן שמועסקים במקום מסוים, כאשר לשאלה זאת יש הרבה מאוד ספיחים שטורדים את המחשבות. במאמר זה נעשה סדר בדברים, נבהיר בדיוק מה מותר ומה אסור על פי החוק, ונספק לכם טיפים שיסייעו לכם להתמודד עם מצבים נעימים יותר ונעימים פחות.
אז האם מותר לאדם לחפש עבודה כשהוא עובד כשכיר במקום מסוים?
התשובה היא – כמובן שכן. כל אדם רשאי לחפש לעצמו עבודה אחרת אשר תתאים יותר להעדפותיו הן מבחינת התפקיד עצמו, הן מבחינת השכר והן מבחינת כל גורם אחר המהווה עבורו שיקול לחפש עבודה חדשה.
אבל…
מכיוון שאתם מועסקים במקום מסוים, הדבר האופטימלי לעשות הוא, כמובן, ליידע את המעסיק הנוכחי על מנת שזה יוכל להיערך ולחפש עובד אחר במקומכם. למרות זאת, החשש לספר הוא מובן, שכן ברגע שהמעסיק ידע שאותו אדם מחפש עבודה חדשה, הוא יכול להחליט שהוא לא מחכה עד שתמצאו מקום חדש, אלא מפטר אתכם באופן מיידי. מכיוון שאתם עדיין רק בשלב החיפושים, כמובן שזה יפגע בהכנסותיכם, ולכן הרצון לא ליידע את המעסיק ברור לחלוטין.
לכן, כל עוד לא כתוב שחור על גבי לבן בחוזה האישי שלכם שאסור לכם לחפש עבודה אחרת, אתם יכולים לחפש עבודה וליידע את המעסיק רק אחרי שאתם מוצאים תפקיד חדש. למרות זאת, אם אתם מעוניינים לסיים את תפקידכם ללא סכסוך שעלול לגרום לפגיעה בהמלצות שלבטח תצטרכו בהמשך, חשוב שתעשו זאת מספיק זמן מראש על מנת לאפשר למעסיק למצוא לכם מחליף.
מהו הדין לגבי חיפוש עבודה במהלך שעות העבודה?
כמובן שמאוד לא מומלץ לחפש עבודה חדשה ממקום העבודה הקיים כשהמעסיק לא יודע שאתם מחפשים עבודה. זאת משום, שאם המעסיק הנוכחי יגלה זאת, הוא יכול בקלות להאשים אתכם בהפרת אמונים וטענתו תתקבל בוודאות של כמעט 100% בבית הדין. האשמה כזאת עלולה להביא לפיטורים מיידיים ואפילו לקזז מזכויותיכם הכספיות (על המלצות למקום העבודה החדש כמובן שלא יהיה מה לדבר), כך שכדאי מאוד להימנע מביצוע פעולה כזאת.
אגב, גם אם החלטתם לשתף את המעסיק הנוכחי ברצונכם למצוא עבודה אחרת וזכיתם לברכת הדרך, לא ראוי שתבצעו את חיפוש העבודה ממקום העבודה הנוכחי.
האם אדם יכול לעבור לחברה המתחרה במקום עבודתו הנוכחי?
פעמים רבות יש בחוזי העבודה סעיף המתייחס לנושא זה, וברוב המקרים הוא אוסר מעבר לחברה מתחרה. זה קורה במקרים בהם עובדים בחברות שיש להן סודות מסחריים, ובעליהן חוששים מהדלפתם למתחרים שיכולה להוביל לייצור מתחרה שיפגע בהכנסות. לכן, אם אתם מעוניינים לעבור דווקא לחברה מתחרה, חשוב שתבדקו קודם היטב את חוזה העבודה. אם מופיע שם סעיף כזה אתם כמובן יכולים לנסות לשוחח עם המעסיק ולבקש לבטלו, אולם אם הוא יסרב – תיאלצו לא לעבור לאותו מקום, אלא אחרי תקופת צינון (אם נקבעה כזאת). אם בכל זאת עברתם והמעסיק הנוכחי יגלה זאת – הוא יוכל להגיש תביעה לבית הדין לעבודה, ותצטרכו לעבוד קשה כדי להוכיח שהצדק עמכם.
חיפוש מקום עבודה לאחר פיטורים
אם קיבלתם הודעה מוקדמת על פיטוריכם ממקום העבודה הנוכחי, כמובן שיש לכם זכות מלאה לחפש עבודה חדשה. במהלך התקופה תמשיכו להגיע למקום העבודה על מנת שלא לפגוע בהכנסות החודשיות, ובמקביל תעשו מאמצים למצוא עבודה חדשה. במקרה כזה, שהאינטרס של המעסיק שלכם הוא שתמצאו עבודה חדשה כמה שיותר מהר, יכול להיות שהוא כן יאשר לכם לחפש עבודה גם ממקום העבודה הנוכחי, אולם חשוב שתעשו זאת בתיאום איתו ולא מאחורי הגב. כך תזכו גם לברכת הדרך וסביר מאוד להניח שגם להמלצות אשר יוכלו לסייע לכם בעתיד.
לסיכום: בזמן חיפוש עבודה יש לכם זכויות משפטיות רבות שחשוב שתדעו עליהן ושתנהגו על פיהן. אם תעשו כן תהליך חיפוש העבודה יעבור עם פחות לחצים, וכשתיכנסו לתפקיד החדש תוכלו לעשות זאת ברגל ימין ולא עם חששות. בהצלחה!