כל מחפש עבודה היה שמח ‘להיכנס לראש’ של המעסיק ולדעת מה הם השיקולים שמניעים אותו ואיזה תכונות הוא מחפש אצל מועמדים לתפקיד.
הידיעה הזו תעזור לו להכין את עצמו טוב יותר לריאיון ותסייע לו להבליט את התכונות שתואמות למה שהמעסיק מחפש.
למרבה הצער טרם המציאו פטנט שמאפשר לכם להיכנס לראש של המעסיק.
מצד שני יש כמה וכמה תכונות ומאפיינים שמרבית המעסיקים ישמחו לגלות אצל כל מועמד בכמעט כל תפקיד:
חריצות
יש הרבה דברים טובים להגיד על דור ה-Y (Millennials) שעליו מבוססת השדרה המרכזית של שוק העבודה, אבל אם צריך להכליל כנראה ש’חריצות’, אותה תכונה בסיסית שאפיינה את הדורות הקודמים אינה אחת מהם.
‘חריצות’ אינה תכונה שקל לבסס בריאיון, אך אם תצליחו תרוויחו הרבה נקודות אצל המעסיקים שכמהים לעובדים חרוצים שבשעות העבודה שקועים במשימה שעל הפרק ולא בפייסבוק.
המלצות בכתב ובעל פה שמבססות את הנקודה הזו יכולות לסייע את המעסיק החדש שאתם אכן חרוצים.
יכולת ביטוי בעל-פה
מעסיקים בשוק העבודה מעוניינים בעובדים בעלי יכולת מילולית טובה בעל-פה.
אל תשכחו זאת כי במהלך הריאיון יכולת הביטוי שלכם תיבחן ומי שיפגין ביטחון עצמי שמשולב בשפה עשירה, זורמת וחפה משגיאות בהחלט יקבל נקודות זכות. תקשורת מילולית טובה היא מרכיב מהותי בסביבת העבודה המודרנית.
יכולת ביטוי בכתב
היום בעידן הדיגיטל, בו כל עובד צריך להגיב בדוא”ל או בווטסאפ, כל עובד גם חייב להיות בעל יכולת ביטוי גבוהה בכתב.
ביותר ויותר מקצועות ותפקידים כתיבה של סקירות, מצגות ומסמכים אחרים היא חלק מרכזי מהעבודה.
בתחומים מסוימים (למשל, רוב ענף ההייטק) עובדים נדרשים לגלות יכולת כתיבה טובה לא רק בשפה העברית אלא גם בשפה האנגלית. מומלץ לקחת את זה בחשבון.
עבודה בצוות
בשוק העבודה המודרני שם המשחק הוא ‘עבודת צוות’ ועבודה בצוות דורשת כישורים חברתיים שלא כל אחד ניחן בהם. תכונות כמו: הקשבה, פתיחות לקבל רעיונות של אחרים, התחשבות וסולדיריות הן מפתח לעבודת צוות פרודוקטיבית ומעסיקים שמכוונים לכך בהחלט יחפשו את התכונות האלה אצל מועמדים במהלך ראיון עבודה.
יוזמה ואחריות
מעסיקים אוהבים עובדים בעלי ‘ראש גדול’ שיודעים להניע תהליכים ולקדם דברים גם בלי שניתנה להם הוראה מפורשת.
אל זה צריך להוסיף את מימד האחריות. ככלל, מנהלים רוצים עובדים שהם יכולים לסמוך עליהם, כך שאת הפוקוס ומשאבי הניהול שלהם הם יפנו למה שחשוב.
מועמדים שיצליחו להביא לידי ביטוי את התכונות האלה בראיון, וישכנעו את המראיין שהם מטבעם אחראים ובעלי ראש גדול, צפויים להתברג בישורת האחרונה.
לכן, מומלץ שתשבצו ראיון דוגמאות קונקרטיות למצבים בהם הגדלתם את הראש והצלתם את היום.
יציבות תעסוקתית
אחד ההבדלים הגדולים בין שוק העבודה הנוכחי לשוק העבודה בתקופת דור ההורים שלנו, זו העובדה שיש פחות יציבות תעסוקתית.
אנשים מחליפים משרות כל הזמן. חשוב לציין כי לא העובדים הם שיצרו את התופעה אלא השינויים בכלכלה ומעבר ממשק הסתדרותי למשק תחרותי. ועדיין, מרבית המעסיקים לא מעוניינים בפלירט עם עובד אלא במערכת יחסים לטווח ארוך.
קורות חיים בהם יש מעברים תכופים בפרקי זמן קצרים בין עבודה לעבודה עלולים להיתפס אצל חלק מהמעסיקים כחיסרון.
לכן, אם מקום עבודה מסוים היה רק תחנת מעבר של מספר שבועות או חודשים, השמיטו אותו מקורות החיים או שתספקו הסבר משכנע למעבר התכוף.
נחישות ושאפתנות
מקום העבודה מזמן לא פעם אתגרים מקצועיים שדורשים מהעובד להתמודד עם קשיים תוך גילוי נחישות ופתרון בעיות. כך שבאופן טבעי מעסיקים יעדיפו עובדים בעלי סף שבירה גבוה שיודעים להתמודד עם אתגרים כאלה ויכולים להפוך למנהיגים חיוביים במקום העבודה. תכונה נוספת שעוזרת למנהיג להתבלט זו שאפתנות וחלק מהמעסיקים צפויים לחפש אותה בקרב המועמדים. אל תתביישו לציין שאתם מקווים שתוכלו להתקדם בשורות הארגון או החברה לה אתם מתראיינים.
סדר וארגון
בגלל שחברות מודרניות מושתתות על סדר וארגון, בלגניסטיות יכולה להתגלות כתכונה הרסנית במשרד.
בכל חברה יש ‘דרך לעשות דברים’ והציפייה היא שהעובדים יסתגלו ויתיישרו למערכת ולא להפך.
מראיינים ינסו לבחון איך אתם בגזרה הזו, נסו להימנע מלהותיר רושם של בלגניסטים. הגעה לראיון בזמן והקפדה על הופעה יכולה לעזור באספקט הזה.
תפוקה ויעילות
בסוף היום עובד מקבל משכורת בשביל לייצר ערך עבור המעסיק. עובדים נמדדים בתפוקה שלהם, בניצול הזמן וביכולת שלהם לעמוד בלוחות הזמנים שהוגדרו מראש. אמנם קשה לקבל אינדיקציה כזו במהלך ריאיון העבודה, אך יש כמה פרמטרים שכן עשויים לתת למראיין כיוון כללי והם צפויים לחפש אותם. סביר להניח שהממליצים שלכם יתוחקרו בעניין הזה, תוודאו שהם נותנים תשובות שאכן מבססים את התכונות האלה אצלכם.
יכולת אנליטית וסתגלנות
כל מנהל מעריך תפיסה מהירה וניתוח סיטואציות.
בהכללה: מנהלים אוהבים עובדים חכמים (אל תבלבלו בין ‘חכמים’ ל’מתחכמים’) שיודעים לחשוב ולצפות קדימה, שיודעים ללמוד ולהסתגל לסיטואציות משתנות.
יכולת אנליטית היא מסוג התכונות שעשויות לשדרג כל מועמד.
אם אתם נמצאים בשלב של חיפוש עבודה, נסו להבליט במהלך הראיונות והסימולוציות שתעברו בתהליך הגיוס למקום עבודה חדש את התכונות והכישורים שהבאנו כאן, כי הן המפתח שייסייע לכם לעבור ראיונות בהצלחה מסחררת.
המון הצלחה בראיון הבא!