הגשתם קורות חיים למשרה שרציתם, צלחתם את ראיון העבודה כמו אלופים ועכשיו הגעתם לרגע ממנו רבים ממחפשי העבודה חוששים – ניהול משא ומתן בדרך לחתימת חוזה העסקה מנצח.
אנשים רבים ומוכשרים בתחומם מרגישים לא נוח לדון בנושא שכר ותנאים, ללא סיבה, פשוט מחוסר ניסיון או אי נוחות לבוא ולדרוש מחברה שרק עכשיו מתחילים בה את הדרך. בכתבה לפניכם תגלו שההיפך הוא הנכון, חברות מקבלות פעמים רבות בחיוב עובדים פוטנציאלים שמדברים ישירות בנושא חוזה העסקה מבלי להתבייש. אנחנו נעזור לכם להבין מה חשוב בחתימה על חוזה העסקה ועל באילו נושאים אפשר להתפשר ולהתגמש.
זכרו, משא ומתן ראשוני על התנאים העתידיים שלכם ועל השכר בחוזה ההעסקה הוא קריטי לשביעות הרצון שלכם לאורך זמן, לחישובי הפנסיה ולמיצוב שלכם במקום טוב בשוק מבחינת ממוצע שכר.
מה חשוב בחתימה על חוזה העסקה, לאילו פרטים יש להתייחס בעת החתימה ואיך אנחנו יודעים שיש מולנו הסכם העסקה הוגן ומוצלח גם מבלי ניסיון או ייעוץ מקצועי?
בכתבה לפניכם תגלו את כל מה שנחוץ לכם לפני החתימה, אל תפספסו:
1. הגיעו מוכנים:
עשו מחקר ראשוני ושאלו את עצמכם שאלות חשובות. בררו לפני הראיונות לגבי ציפיות שכר של המשרה שלכם, התייעצו עם קולגות בתחום או מכרים מהענף ובצעו מחקר עצמאי ברשת. חשוב להגיע עם ציפיות שכר ריאליות למשק שמסתנכרנות עם הניסיון שלכם, הרצונות שלכם והדרישות של החברה מכם ולקבוע מראש טווח שכר שמקובל עליכם, עם אחוזי גמישות מסוימים. עדיף לבקש יותר ולקבל הצעה נמוכה יותר, כך תוכלו להיפגש באמצע, מאשר לבקש שכר נמוך יותר ממה שמגיע לכם. הסכם העסקה הוא יותר מרק ציפיות שכר, לכן חשוב לשאול את השאלות הבאות:
● כמה ימי חופש אתם רוצים בשנה וכמה מקובל בדרך כלל לבקש בסוג משרה כמו שלכם?
● אילו הפרשות לפנסיה אתם מקבלים והאם יש מקום לדון בכך?
● האם יש ביטוחים הכלולים בשכר כמו ביטוח רפואי מקיף או ביטוח מנהלים?
● האם יש בונוסים במסגרת התפקיד וכיצד הם מחושבים?
● מה הם תנאי ההעסקה מבחינת הגעה למשרד ועבודה מהבית?
● האם יש תשלום מספק על נסיעות והחזר תשלומים על הוצאות מסוימות?
● האם מקבלים רכב, דלקן, מכשיר נייד, מחשב נייד על חשבון החברה?
הרגישו נוח לשאול את כל השאלות שמטרידות אתכם, כך תוכלו להגיע בטוחים לעבודה החדשה ולהתרכז בעשייה ולא במחשבות על תנאים שהייתם צריכים לבקש או תנאים שפחות מתאימים לכם שהתפשרתם עליהם. כלל האצבע הוא תמיד לבקש עשרה עד חמישה עשר אחוזים יותר מהשכר שהחשבתם לבקש במקור, כך תרגישו נוח להתפשר גם כלפי מטה.
2. הצטיידו בבטחון עצמי בתהליך:
הסופר אוון קלופר אמר וצדק: “הסוד הטמון במשא ומתן מוצלח הוא להחזיק בכל הקלפים, ואם זה לא המקרה, להיראות כאילו אתה מחזיק בהם”.
אם אתם לא בטוחים במה שאתם רוצים, בטח שהמראיין לא יהיה בטוח ויותר מכך – הוא יוכל לשנות את דעתכם בקלות ולהסב את משא המתן לתנאים שהוא מעוניין להעניק לכם. המראיין הוא לא אויב, אבל יש לו אינטרסים משלו כמובן, כמו בכל הסכם עסקי. העריכו את עצמכם, אם חברה הגיעה למצב בו היא מציעה לכם הסכם העסקה, זה אומר שהיא מעוניינת בשרותים שלכם באותה מידה שאתם מעוניינים בה. גם אם מעולם לא התנסיתם במשא ומתן על חוזה העסקה רציני, האנשים שמולכם לא צריכים לדעת את זה. הביעו עניין ורצון להצטרף לחברה אך גם אסרטיביות אדיבה בדרישות שלכם.
3. אל תפחדו לומר לא:
הנשיא האמריקאי הנערץ ג’ון קנדי אמר בזמנו: “אסור לפחד מהמשא ומתן ואסור לשאת ולתת מתוך פחד.”
למעשה, אם אנחנו מפחדים לקום וללכת משולחן המשא ומתן, אנחנו לא באמת מתמקחים. צריך להיות מוכנים מנטלית לסרב אם התנאים לא מתאימים לנו. לכן חשוב לנו כל כך השלב הראשוני של הדרישה וההבנה של מה חשוב הסכם העסקה. יש דברים שניתן להתפשר עליהם וזו בחירה מאוד אינדיבידואלית. לפני שאתם מגיעים להתמקחות עצמה, סדרו את הדרישות שלכם בסדר עדיפויות יורד. לדוגמה:
עבור אדם עם משפחה ענפה מעבר לים, יהיה קשה לוותר על ימי חופש מסוימים בשנה בהם הוא מתכנן לבקר קרובים. עבור אדם עם ילדים קטנים שמחפש את נוחות העבודה מהבית, יהיה קשה לוותר על הנושא לטובת נסיעה בפקקים מדי יום. לאחרים, שכר נמוך מדי יהווה את הקש ששבר את גב הגמל. לכן, חשוב להגדיר את הרצונות שלנו וללמוד לומר לא להזדמנות הלא נכונה, רק כך נזמן את המשרה המתאימה לנו ביותר.
4. נורות אדומות בחוזה – שימו לב והיזהרו:
● הגבלות צבירת ימי חופש וימי מחלה: ימי חופש שווים כסף אם אתם פודים אותם ולא משתמשים בהם, אז שימו לב שאתם מקבלים את המינימום הנדרש או מעבר – תמיד כדאי לבקש מעבר ולהתגמש מטה. אותו דבר נוגע גם לימי מחלה, בדקו שימי המחלה הם ימים בתשלום ללא הגבלת צבירה וללא אותיות קטנות.
● אל תסתמכו על הבטחות מחוץ לחוזה, אם זה לא כתוב, זה לא רלוונטי עבורכם ואין לכם דרך להוכיח שהבטיחו לכם דבר בתהליך הגיוס!
● אל תתביישו לבקש אקסטרות כמו דלקן או מחשב מתקדם אם זה קשור ישירות לדרישות התפקיד שלכם או אם זה מקובל בדרג אליו אתם משתבצים. במקרה הכי גרוע, יסרבו, אבל אם לא תבקשו, בטוח שלא תקבלו.
● הגדירו מראש את השכר שלכם כשכר בסיס אידיאלי וקבועה מבלי להסכים לשכר שבנוי בצורת בונוסים ותוספות. מדוע? התנהלות עם שכר בסיסי נמוך ותוספות משתנות זה בעצם טריק של החברה לשלם לכם פחות עבור הפנסיה באופן שוטף והפרשות שוטפות לקרנות מסוימות, זה עלול לפגוע בכם בעתיד.
5. שמרו על איזון:
אם תהיו לא נעימים ותקיפים מדי בתהליך המשא ומתן, יכול להיות שזה ידחה את המראיינים וירתיע אותם. מצד שני, חשוב להיות אסרטיבים ולהבהיר מה עבורכם חשוב בחתימת הסכם העסקה, מבלי להתבייש. שמרו על ארשת נעימה ומכובדת לאורך התהליך, היו מוכנים להתפשר ולהתגמש ושיהיה לכם בהצלחה!