כמעט כל אחד מגיע לרגע הזה בחייו המקצועיים שהוא מרגיש שדי, נמאס ואי אפשר יותר. עבור רובנו מדובר בתחושה חולפת או מכשול זמני. אבל יש אנשים שמנצלים את המומנטום הזה, הולכים עם הלב ועושים שינוי של מאה ושמונים מעלות בחייהם המקצועיים. יש משהו מאוד מפתה ורומנטי בהחלטה הזו, למען הסר ספק הרבה מאוד אנשים עוברים את המהפך הזה בהצלחה ורושמים עלייה במדד האושר; אך ההחלטה הזו, כאשר היא נעשית בצורה אימפולסיבית בלבד גם עשויה מאוד לתעתע.
הגעתם לרגע כזה שאתם מרגישים שחייבים לעבור מהפך? הנה כמה שאלות שרצוי שתבררו עם עצמכם לפני שאתם יוצאים לדרך:
האם זה העיסוק או הפוזיציה הספציפית?
לפעמים קורה שלא מסתדרים בתפקיד מסוים במקום עבודה מסוים. בוס קשה, סביבת עבודה שלא נעימה לכם, שכר נמוך, מחסור במשאבים מקצועיים ועוד אלף ואחד תרחישים שפועלים על כל אחד באופן סובייקטיבי. כמו במקרה של כל מערכת יחסים כושלת ראוי לשאול מי אחראי: אני או הוא/היא? במילים אחרות: האם הבעיה שלכם היא בתפקיד הספציפי או במקצוע עצמו?
זוהי שאלה חשובה, שכדאי שתשאלו את עצמכם לפני שאתם מחליטים להמיר את הכוורות בחברת הסטארט-אפ בטיפוח כוורות דבש בגליל, ולפני שעוזבים קריירה בהפקת טלוויזיה לטובת עבודה כאחות במחלקה פנימית. חשוב שתבררו עם עצמכם מה באמת מציק לכם ואם זה השינוי שאתם באמת מייחלים לו.
האם העיסוק החדש עליו אתם חולמים באמת מתאים לכם?
אנחנו לא רוצים לקלקל את השמחה, וכמובן שכל שינוי כולל מרחב של אי-ודאות. ועדיין, ראוי וחשוב לצמצם אותו. קל להיתפס לחלום, אבל אם אתם רוצים להגשים אותו, הצעד האחראי הוא לברר אם החלום הזה באמת מתאים לכם. אם נזרום עם אחת הדוגמאות שהזכרנו, הרי שעם כל הרצון הטוב אדם שאלרגי לדבורים לא יכול להיות דבוראי. יש עיסוק שמדליק אתכם? תלמדו עליו ותבינו אותו. אם אתם אנשים בוגרים ואם אתם מספיק ישרים עם עצמכם אתם תדעו לבד אם יש לכם כישורים להצליח בעיסוק החדש.
בנוסף, גם למקצוע הכי זוהר ורומנטי יש מרכיבי שגרה פחות זוהרים ובהרבה מקרים הם גוזלים את חלק הארי של יום העבודה. האם גם את האספקט הזה אתם לוקחים בחשבון?
האם אתם יכולים להרשות לעצמכם את המהפך?
שוב סליחה שאנחנו מכריחים אתכם להתמודד עם ‘החיים עצמם’, אבל בעולם המודרני אנשים זקוקים למשאבים פיננסיים בשביל להתקיים, ומהפך מקצועי, גם בתסריט אופטימי, דורש תקופת הסתגלות. לעיתים הוא מחייב תקופת לימודים ארוכה, לעיתים הוא מחייב השקעה כספית או סתם דורש את הזמן להבשיל. בפשטות, לא כל אחד יכול להרשות לעצמו לעשות מהפך כזה, זה דורש כיסים עמוקים או התכוננות ייעודית. מאחר שבדרך כלל מי שיוצא לקריירה שנייה נמצא גם בפאזה משפחתית מתקדמת עם משכנתה וילדים, השאלה הזו לא טריוויאלית וצריך לשקול אותה בכובד ראש ולבדוק אם יש דרך לגייס את המשאבים. גם אם אתם אופטימיים, אל תטילו את כל יהבכם רק על התרחיש האופטימי. קחו בחשבון שיהיו שלבים קשים ולחוצים ותתכוננו אליהם.
האם תהיו טובים במקצוע החדש?
כמו כל השאלות שכבר סקרנו גם השאלה הזו היא סובייקטיבית ותלוית מטרות. חלק ניכר מהשינויים המקצועיים הוא החלפה בין סביבה מאוד תחרותית לסביבה בלתי תחרותית בעליל. לכן, המונח ‘טובים’ צריך להתפרש במישור האישי. קרי, ‘טובים לכם’. קחו בחשבון שאם פרנסתכם תלויה בעיסוק החדש (וזה לא בהכרח המצב), שאתם ככל הנראה תפעלו בסביבה תחרותית וחשוב שתבררו אם תהיה דרישה לשירותים שלכם ואם אתם באמת יכולים להציע משהו חדש שייתן לכם יתרון. טיפ קטן: הרבה פעמים דווקא מיומנויות שרכשנו בגלגול המקצועי השנוא שרצינו להשיל מאחורינו מתגלות כמועילות באספקט כזה או אחר של הקריירה השנייה.
איך זה ישפיע על הסביבה והמשפחה?
שינוי מקצועי כמעט תמיד יגרור איתו השלכות גם על הסביבה המשפחתית. זה יכול להיות דברים קטנים כמו זמינות בבית ועזרה עם הילדים (והדברים ה’קטנים’ האלה עלולים להתגלות כמאוד משמעותיים) ועד מקרים של רילוקיישן שמשליך על כל התא המשפחתי ועל הקריירה של בן/בת הזוג. חשוב לברר את העניינים האלה וללבן אותם מול המשפחה. עם כל הכבוד לחלום שלך, לפני שמסיטים את כל המשפחה מהמסלול חשוב לוודא שהם תומכים ומסכימים למהלך. לצאת לדרך חדשה עם משפחה קרועה שחלקים בה ממורמרים זה כנראה לא רעיון מוצלח.
תעשו תרגיל בדמיון מודרך
אחרי שסיימתם את כל הבדיקות הפנימיות והחיצוניות, אחרי שקיבלתם את ברכת הדרך מהמשפחה ונערכתם כלכלית, חכו עוד רגע. נקודת האל-חזור לא בורחת. רגע לפני שאתם צועדים בגאון לחדרו של הבוס ומניחים את המפתחות על השולחן, תריצו שוב את כל המהלך בראש. דמיינו את עצמכם בקריירה השנייה. אם זה עדיין מרגיש כמו חלום מרגש, לכו על זה. כנראה אתם מוכנים לשינוי.
בהצלחה!